Po czym poznać, że pizza jest idealna

Montaż klimatyzacji Toruń
29 stycznia, 2021
Gabinet stomatologiczny dla dzieci
1 lutego, 2021

Ciężko chyba znaleźć osobę, która nie zamawia pizzy. Bogactwo smaków zapewnia, że niemal każdy znajdzie coś dobrego. Każdy ma swoje upodobania, z uwagi na to ciężko się dziwić, że nie każda pizza będzie najbardziej smakowita. Rozbieżność w smaku da się także znaleźć nawet jeśli bierzemy te same dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z własnymi przepisami, tradycją czy sposobem wypiekania. Dlatego też to nie reguła, że, nawet przy zamówieniu pizzy „takiej co zawsze”, ale w innej pizzerii, uzyskamy ten sam smak. Jaka pizza jest dobra? O tym decyduje kilka czynników na etapie przyrządzania.

Dobre ciasto na pizzę – jak je uzyskać?

Dobre ciasto na pizzę to podstawa smaku. Osiągnięcie doskonałej masy jest największym wzywaniem, które stoi przed osobą, która chce spożyć najlepszą pizzę. Bez względu na to, czy preferujemy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza musi być sprężysta i chrupka. Oprócz tego, nie powinna łamać się po upieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest najlepsze są trzy składniki. W głównej mierze powinno się zakupić mąkę. Dobrej jakości mąka, a więc o typie jak najniższej wartości liczbowej. Im większa wartość (np. w typie 650), tym mniejsza jakość mąki. Najznakomitsze pizzernie używają włoską mąkę o typie równym 00.

Kluczowym komponentem jest także poprawny drożdżowy zaczyn. Kluczowe jest korzystanie z świeżych drożdży. Drożdże suche są mniej wartościowe, więc, kiedy zależy nam na doskonałym cieście, zawsze warto stosować dobre składniki. Obok tego, drożdżowy zaczyn potrzebuje dołączenia niewielkiej ilości soli i cukru. Biorąc pod uwagę to, czy wolimy pizzę na chrupkim czy grubszym cieście, trzeba odpowiednio dopasować proporcje soli i cukru. Chrupkie ciasto tworzy się w wyniku równo wymierzonej proporcji soli i cukru, grubsze – gdy do ciasta dodamy nieco mniej soli niż cukru. Każdy drożdżowy zaczyn musi trochę „poodpoczywać”, aby urosnąć, przez co to bardzo ważny element, o jakim nie można zapominać.

Aby sprawić, aby pizza była smakowita, powinno się dołączyć do ciasta jeszcze sekretny składnik. To wysokiej jakości oliwa. Ile trzeba wlać oliwy wskazuje przepis, jednak pewne jest, że oliwa poprawia smak i dodaje chrupkości. Czy połączenie tych elementów spowoduje, że pizza okaże się pyszna? Oczywiście! Należy więc zwrócić uwagę na to, aby prawidłowo wyrobić ciasto. Przeważnie na koniec powinno stać się sprężyste, gładkie, a po naciśnięciu, powinno przyjąć poprzednią formę. Jeżeli tak nie będzie, należy odczekać nieco oraz pozwolić wciąż pracować drożdżom.

W jaki sposób osiągnąć doskonały smak pizzy?

W tym zakresie każdy musi skupić się na własnych ulubionych składnikach. Jak wiadomo każdy lubi co innego, jednak bez względu na to, które składniki i dodatki preferujemy, każdy z nich powinien być najlepszej jakości. Tylko świeże składniki to zapewnienie dobrego smaku oraz jakości. Dlatego dobierając pizzerię lub tworząc pizzę samodzielnie w domu, trzeba na to zwrócić uwagę. Równie ważna jest ilość dodatków. Choć wielu ludzi chce oddziaływać na swoje kubki smakowe oraz dodawać bardzo dużo składników, najlepsza pizza ma nie więcej niż 4 składniki. Niewielka ilość składników ma znaczenie pod względem wagi oraz wciąż gwarantuje mnóstwo możliwości pod względem walorów smakowych. Im większa ilość składników, tym bardziej ciasto jest obciążone, a to sprawi, że może się spłaszczyć oraz stracić na swojej sprężystości i nie będzie już tak wspaniałe.

Wielki wpływ na dobry smak pizzy ma także sos. Najlepszy sos do pizzy tworzy się z pomodorowej passaty. Dlaczego? Pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy wsiąknie ciasto. Gdy tak będzie, przesadnie mokre ciasto słabo urośnie, źle się wypiecze, a na dodatek utraci kruchość. Z sosem nie należy też nie przesadzać oraz nie kłaść zbyt wiele. Warto go zrobić trochę wcześniej, aby nabrał intensywnego smaku i aromatu.

Tajemnica wypiekania doskonałej pizzy

Co sprawia, że pizza ma dobry smak oraz głęboki aromat? Oczywiście metoda jej wypiekania. W najlepszych pizzeriach używane są do tego kamienne piece lub te opalane drewnem. Bardzo wysoka temperatura tego rodzaju pieców sprawia, że pizza piecze się prędko, ciasto jest sprężyste i chrupkie, a składniki oddają swój doskonały smak, nie robiąc się w tym czasie gumowe czy spalone.

To sprawia, że im większa temperatura podczas wypiekania pizzy, tym lepiej. Oczywiście ciężko sobie wyobrazić posiadanie kamiennego pieca w domu, dlatego tak zazwyczaj wybieramy się na pizzę do ulubionej pizzerii lub wybieramy zamówienie pizzy z dostawą do domu. Jak to robić kiedy chcemy przygotować doskonałą pizzę w domowych warunkach? Tylko piekarnik może nie starczyć, z uwagi na to można dostać specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Trzeba go nagrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec swoją dobrą pizzę.

Najpewniej samodzielnie nie uzyskamy efektu z pizzerii, jednak będzie on zbliżowny i pizza na pewno będzie miała bardzo dobry smak. Za sprawą tego, że kamień pobiera z ciasta wilgoć, a tym samym redukuje czas pieczenia. Ta metodą ciasto jest sprężyste i kruche, a nasze składniki nie tracą na wartości i gwarantują idealny smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.