Która pizza jest dobra

Montaż klimatyzacji Toruń
29 stycznia, 2021
Gabinet stomatologiczny dla dzieci
1 lutego, 2021

Niełatwo chyba pokazać osobę, jaka nie znosi pizzy. Zróżnicowanie składników i dodatków gwarantuje, że niemal każdy odnajdzie coś w swoim guście. Każdy z nas ma osobiste upodobania, ze względu na to ciężko się dziwić, że nie każda pizza nam smakuje. Dysproporcja w smaku da się jednak poczuć nawet jeżeli wybieramy te same dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z własnymi przepisami, tradycją i techniką pieczenia. Z tego względu nie za każdym razem, nawet przy zamówieniu pizzy „tej co zawsze”, ale w innej pizzerii, osiągniemy taki sam smak. Jaka pizza jest idealna? O tym decyduje parę czynników na etapie przyrządzania.

Najlepsze ciasto na pizzę – jak je przygotować?

Najlepsze ciasto na pizzę to podstawa smaku. Uzyskanie doskonałej masy jest jednak dużym wzywaniem, które stoi przed osobą, która ma nadzieję wyrobić doskonałą pizzę. Niezależnie od tego, czy wybieramy cieńsze czy grubsze ciasto, pizza powinna być sprężysta i chrupka. Mimo to, nie może łamać się po wypieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest dobre są trzy składniki. Głównie powinno się sprawdzić mąkę. Porządnej klasy mąka, czyli o typie jak najniższej wartości liczbowej. Im większa wartość (np. mąka w typie 650), tym niższa jakość produktu. Najznakomitsze pizzernie stosują włoską mąkę o typie równym 00.

Kluczowym komponentem jest też dobry drożdżowy zaczyn. Konieczne jest korzystanie z świeżych drożdży. Drożdże suche mają mniejszą wartość, dlatego, jeżeli zależy nam na idealnym cieście, lepiej stosować dobre składniki. Ponadto, drożdżowy zaczyn wymaga dodania dopasowanej ilości cukru i soli. Sądząc po tym, czy wybieramy pizzę na chrupkim czy grubszym cieście, należy dopasować ilość cukru i soli. Chrupkie ciasto robi się w wyniku równej proporcji cukru i soli, grubsze – kiedy do ciasta wsypiemy nieco więcej cukru, niż soli. Każdy drożdżowy zaczyn musi nieco „poodpoczywać”, by urosnąć, dlatego to niezwykle potrzebny element, o którym nie należy zapominać.

Aby sprawić, by pizza wyszła smakowita, powinno się dołączyć do ciasta wyjątkowy składnik. Jest nim wysokiej klasy oliwa. Ile trzeba wlać oliwy wskazuje przepis, ale pewne jest, że ten produkt nadaje smaku, chrupkości. Czy wykorzystanie tych elementów sprawi, że pizza okaże się pyszna? Oczywiście! Powinno się więc zwrócić uwagę na to, by dobrze wyrobić ciasto. Zazwyczaj po wyrobieniu powinno być gładkie, sprężyste, a po naciśnięciu, powinno przyjąć poprzednią formę. Jeśli tak się nie dzieje, trzeba odczekać nieco oraz pozwolić nadal pracować drożdżom.

W jaki sposób uzyskać najlepszy smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi skupić się na własnych ulubionych składnikach. Jak wiadomo każdy lubi co innego, jednak niezależnie od tego, które składniki wolimy, każdy z nich powinien być świetnej jakości. Tylko świeże składniki to zapewnienie jakości i dobrego smaku. Dlatego dobierając pizzerię albo piekąc pizzę w domu, należy to sprawdzić. Równie ważna jest ilość składników. Chociaż wielu ludzi pragnie oddziaływać na swoje smakowe kubki oraz dodawać jak najwięcej składników, najlepsza pizza ma co najwyżej 4 składniki. Minimalna liczba składników jest istotna pod względem wagi oraz ciągle gwarantuje sporo możliwości dla walorów smakowych. Im więcej składników, tym mocniej ciasto będzie obciążone, a więc może się spłaszczyć oraz utracić sprężystość i nie będzie już tak idealne.

Ogromy wpływ na wyborny smak pizzy ma sam sos. Najlepszy sos do pizzy robi się z passaty pomidorowej. Dlaczego? Pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy wsiąkną w ciasto. Kiedy tak się stanie, zbyt mokre ciasto słabo urośnie, niezbyt dobrze się wypiecze, a oprócz tego utraci kruchość. Z sosem nie należy też nie przesadzać oraz nie kłaść za wiele. Dobrze go przyrządzić nieco szybciej, żeby nabrał głębokiego smaku i aromatu.

Sposób wypiekania smakowitej pizzy

Co sprawia, że pizza ma dobry smak oraz głęboki aromat? Rzecz jasna sposób jej wypiekania. W wielu pizzeriach używane są w tym celu piece kamienne albo takie opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura tego typu pieców sprawia, że pizza wypieka się szybko, ciasto jest chrupkie i sprężyste, a składniki oddają swój doskonały smak, nie stając się w tym czasie spalone lub gumowe.

To oznacza, że im większa temperatura w trakcie wypiekania pizzy, tym lepiej. Całkiem ciężko sobie wyobrazić montowanie pieca kamiennego w domu, dlatego tak zwykle udajemy się na pizzę do ulubionej pizzerii albo wybieramy zakup pizzy z dostawą do domu. Co zrobić jeśli jednak chcemy przygotować pyszną pizzę domowym sposobem? Możliwości piekarnika mogą nie wystarczyć, dlatego można dostać specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Trzeba go ogrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec właśną świetną w smaku pizzę.

Najpewniej w domowych warunkach nie uzyskamy efektu z pizzerii, jednak będzie on zbliżowny i pizza na pewno będzie miała bardzo dobry smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień wyciąga z ciasta wilgoć, a tym samym skraca czas pieczenia. W ten sposób ciasto jest sprężyste i kruche, a nasze składniki nie gubią wartości i gwarantują dobry smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.