Piwo z minibrowaru – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – kostka brukowa
Sierpień 29, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy jaki wybrać
Sierpień 30, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych z alkoholi. Kojarzy się z miło spędzonymi chwilami, wyśmienitym smakiem oraz całkiem przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku możemy znaleźć tysiące przeróżnych jego rodzai, co sprawia, że często trudno jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję warto wiedzieć coś o piwie, jego sposobie produkcji, rodzajach, cenie, jakości oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najpopularniejsze są bez wątpienia piwa koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; najczęściej są to trunki o niskiej jakości oraz wartości, jako że produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, rzetelniej warzonym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to wersja piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są miłośnicy sztuki piwnej, dla których jakość i rzetelność przygotowania jest najważniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, znane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów odróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Dobre piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Smakosze są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje dość długo, mniej więcej pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. odseparowanie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości piwa, lub otworzyć własny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak warto mieć na uwadze, że wystarczy motywacja i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Dziś dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja piwa samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich czynników jak kategoria, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednego typu, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych składników. Na charakter piwa ogromny wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

Minibrowary

 

Komentarze są wyłączone.